Fisk & Skaldjur

  

Några klipp om Fisk & Skaldjur


GP Blogg GP skriven under introduktionstiden


Beskrivning av appen

En av kockarnas hemligheter är att välja fisk när den är som bäst – i säsong. Det är inget man talar så mycket om men fisk är som bäst under olika perioder av året. När fisken leker går det åt mycket extra energi som tas från muskler och fett. Resultatet är att fisken blir magrare och köttet ofta blir smaklöst, torrt och lätt faller sönder. Det gäller främst vildfångad fisk. Odlad fisk har inte lika stora årstidsväxlingar.

För att undvika besvikelse vid matbordet gäller det att hålla reda på när fisken är i säsong och det varierar mellan arterna. Med appen Fisk & Skaldjur i telefonen har du alltid med dig en massa info om ett 60-tal fiskarter – när fisken är i säsong, om den är utrotningshotad, vad gravida bör undvika, lämpliga tillagningssätt, vintips, fisklexikon för utlandsresor och en massa annat.

I Fisk & Skaldjur får du svar på frågor som:

Är fisken “i säsong”? Många fiskar är bättre under viss tid på året
Är den utrotningshotad? Enligt WWF:s rödlistning
Vilka fiskar bör undvikas vid graviditet och amning?
Hur vet jag att fisken är färsk?
Grillspett eller fisksoppa – vilka slags fiskar passar bäst?
Bästa sätt att tillaga olika slags fisk?
Hur mycket ätbart kött får man ut av ett kilo hel fisk?
Vilket vin passar eller ska det vara öl?
Allergi info
Vad heter fisken på andra språk? – på restaurangen och i butiken utomlands. Fisklexikon på engelska, tyska, franska, spanska och italienska.
Hur gör man? Tips på hur man tillagar fisk och skaldjur
När är fisken klar? Färdig kärntemperatur för olika slags fisk
Tips & trix & bra att veta
Fisk är nyttigt – absolut. Fisk är gott – när den är fräsch, i säsong, väl tillagad. Fisk är lätt att laga – om man vet hur. Fisk är snabbmat – ja ofta men inte alltid.
Med rätt val i fiskdisken och lite tips på vägen blir du helt enkelt en bättre fiskkock!


Varför?

Jag får ofta frågan varför jag gjorde appen Fisk & Skaldjur och mitt enkla svar är att jag behövde den själv!!

Jag gillar fisk och har genom åren lagat mycket fisk till min familj och jag upptäckte för ganska många år sen nu att färsk fisk har säsong. Det hade jag ingen aning om! Då förstod jag plötsligt varför fisken ena gången kunde vara torr, trist och smaklös och andra gånger hur god som helst. Samma slags fisk och tillagad på samma sätt.

Tyvärr säljer fiskhandlarna fisken oavsett om den är i säsong eller ej, så där har man inte mycket hjälp.

För att hålla reda på när några olika fiskar var i säsong så gjorde jag en lista i min gamla Ericsson-mobil. Det funkade jättebra tills jag bytte telefon till en som inte hade en enkel listfunktion. Gick förstås på niten igen att köpa fisk som inte var i säsong. Inte kul.

När jag så bytte till en smartphone och började använda appar insåg jag att det var förstås en app jag skulle ha med data om olika fiskar. Började samla information och på den vägen är det. Tillsammans med min datakunnige son utvecklade vi Fisk & Skaldjur till en app med all möjlig info om drygt 60 arter fiskar och skaldjur.

Ju mer jag lärt mig om fisk desto viktigare har miljöaspekten blivit. Om vi vill fortsätta kunna köpa många olika fisksorter så måste vi agera långsiktigt för att få hållbara bestånd. WWF:s rödlista är ett bra hjälpmedel att välja rätt fisk. Vi måste även tänka på att barn och kvinnor i barnafödande ålder ska undvika fiskar som kan hindra barnens / fostrets utveckling.

Vi har medvetet valt att (åtminstone hittills) bara ha basrecept på hur man lagar fisk och skaldjur i appen. Som komplement har vi istället en Facebooksida med tips och nyheter och några recept som vi testat och som inte är alltför komplicerade.

Från en hemmakock till en annan – lycka till med fisken!


Gilla Fisk&Skaldjur på Facebook så får du recept och tips om fisk och skaldjur eller annat kring god mat och dryck.

Vi är tacksamma för förslag på förbättringar. Maila till apps@tigrisdesign.se
Lämna gärna en recension på App store eller Google Play


Fisk & skaldjur är producerad av Tigris Design AB
Ikon – Hanna Ljungquist, formgivare. http://www.hannaljungquist.com


App Store is a service mark of Apple Inc.
Google Play is a trademark of Google Inc.